Depressió

Depressió

La depressió major és un problema freqüent, que segons el DSM-5 (APA, 2014) consisteix en un estat d'ànim deprimit que comporta una pèrdua de l'interès o del plaer. L'estat d'ànim deprimit es caracteritza per un sentiment de tristor, buidor, manca d'esperança o per conductes com, per exemple, plorar sovint. En infants i adolescents també es pot expressar en forma d'irritabilitat. Els símptomes han de suposar un canvi respecte al funcionament habitual i manifestar-se freqüentment durant un període mínim de dues setmanes.

  • La persona afectada pot patir una pèrdua de l'interès per la realització d'activitats que prèviament li resultaven gratificants.
  • Es pot produir una disminució important de pes sense que la persona realitzi dieta, tot i que també pot patir un increment de pes.
  • També són característiques determinades alteracions del son, com insomni o la necessitat de dormir més del que és habitual.
  • La persona pot estar agitada o manifestar un retard psicomotor observable per part de terceres persones.
  • Pot tenir sensació de cansament o falta d'energia.
  • Pot experimentar un sentiment de culpabilitat o inutilitat que no és adequada o no s'ajusta a la seva responsabilitat real.
  • Pot patir una disminució de la capacitat per pensar, concentrar-se o incapacitat per prendre decisions.
  • També pot tenir pensaments relacionats amb la mort o el suïcidi.


Els símptomes exposats produeixen un malestar important o afecten el normal funcionament en l'àmbit social, laboral, acadèmic, familiar, personal o en altres esferes importants per la persona.

Un exemple de depressió major pot ser quan la persona sent que la seva vida no té sentit, pensa que seria millor que no hi fos, pensa en la mort, es culpabilitza de forma inadequada de situacions que escapen de la seva responsabilitat, no vol sortir de casa per fer activitats que abans gaudia, disminueix el seu rendiment perquè li costa concentrar-se o prendre decisions i per aquest motiu es veuen afectats els resultats a la universitat, a la feina, a l'escola...

Si reconeix la simptomatologia exposada, al Centre Squema de Psicologia podem ajudar-lo. Tractem la depressió mitjançant un enfocament cognitiu conductual, aplicant tècniques com la reestructuració cognitiva i tècniques conductuals (activació conductual, tasques graduades, programació d'activitats, activitats lúdiques), entre altres. Treballem per vostè per ajudar-lo a recuperar l'autonomia i el benestar emocional.

La millor assistència psicològica a Girona al seu abast

Whataspp Whatsapp