
La teràpia de parella que realitzem en el nostre centre de Girona és un procediment dirigit a tractar problemes de relació que són freqüents en les consultes dels psicòlegs en l'actualitat. El model cognitiu-conductual que utilitzem es caracteritza per l'aplicació d'una metodologia amb evidència. Això significa que les tècniques utilitzades han demostrat la seva eficàcia i han estat validades mitjançant estudis basats en el mètode científic. El nostre enfocament psicològic considera que els problemes de parella estan basats en patrons de conducta i de pensament que són inadequats i que amb el pas del temps erosionen l'estabilitat de la relació de parella.
La teràpia de parella procura fomentar canvis estables en el pensament i en el comportament amb l'objectiu d'harmonitzar la relació. L'objectiu és tractar aspectes
conductuals, com són els problemes de comunicació, les discussions, la dificultat per a arribar a acords i modificar formes d’actuació que resulten poc equitatives per a un o tots dos membres de la parella. Aquestes dinàmiques sovint condueixen a un desequilibri i a la pèrdua dels reforçadors positius que mantenien la relació. Quan això succeeix, els beneficis percebuts per un o tots dos membres poden resultar inferiors als costos que els suposa mantenir la relació. Aquesta situació pot derivar en una ruptura per la falta d'equitat percebuda i la pèrdua d'al·licients en la parella. Encara que en els problemes de parella i en la insatisfacció marital també estan implicats aspectes relatius al pensament, com les atribucions que realitza un dels membres cap a l'altre, les expectatives sobre la pròpia relació, o fins i tot determinades creences i esquemes de pensament.
El procés de teràpia de parella a Girona es realitza en quatre estadis diferenciats. En una primera fase es realitzen entrevistes individuals i conjuntes amb la parella. Ocasionalment s'apliquen qüestionaris i se sol·liciten registres de certes conductes o pensaments per a avaluar els problemes de forma més precisa. Aquestes proves inicials ens serviran més endavant per a determinar les millores de la relació mitjançant la comparació dels resultats inicials amb mesures realitzades posteriorment durant el tractament. En segon lloc, s’elabora l'anàlisi funcional per a comprendre millor els factors d'inici i de manteniment dels problemes. Una vegada finalitzada l'avaluació s'expliquen les hipòtesis a la parella i s'acorda el tractament d'elecció. En la fase d'intervenció es realitza el tractament psicològic mitjançant diferents tècniques dirigides a fomentar el canvi. El tractament inclou activitats en consulta, així com la realització d'exercicis terapèutics entre sessions. Entre les tècniques utilitzades sovint en el marc de la teràpia de parelles es troben els contractes de contingències, l'entrenament en comunicació, la resolució de problemes, tècniques dirigides a incrementar els reforçadors o altres tècniques destinades a fomentar un pensament més objectiu com la reestructuració cognitiva. Quan s'obté una millora significativa s'inicia la fase de seguiment, en la qual les sessions seran menys freqüents fins arribar a l'alta definitiva.