Què és l'ansietat?

L'ansietat és una resposta natural i universal, comuna a la majoria de persones, que s'activa automàticament davant d'estímuls interns (com pensaments, imatges, idees) o quan percebem estímuls externs (com determinades situacions, objectes, persones, animals...), que anticipem que poden suposar un perill. L'ansietat és adaptativa, perquè actua com un sistema d'alarma, que ens ajuda a activar-nos per respondre de forma més eficaç a situacions considerades de risc. L'ansietat també és funcional, ja que mitjançant l'activació de l'organisme ens prepara per a una resposta defensiva de fugida o d'atac. Entre els símptomes de l'ansietat, destacar un increment de la vigilància, un augment de la tensió muscular i la manifestació de símptomes autonòmics com sudoració, palpitacions, molèsties digestives, sensació de falta d'aire o pressió al pit.

Un exemple de la funció adaptativa de l'ansietat  pot ser quan una persona en creuar un pas de vianants s'adona que un conductor distret s'aproxima ràpidament. En aquesta situació l'ansietat actuaria activant la respiració, incrementant la freqüència cardíaca per millorar l'afluència de sang i l'oxigenació dels músculs, per millorar la resposta. Aquests canvis farien possible que la persona respongués més eficaçment i evités l'atropellament.

L'ansietat, tot i ser una experiència positiva, si és massa elevada, si es cronifica, si es produeix davant d'estímuls que objectivament no constitueixen un perill real, si genera un malestar important o interfereix en les activitats de la vida diària, ens referim a ansietat patològica. En aquests casos pot constituir un trastorn d'ansietat. Els trastorns d'ansietat més habituals són el trastorn de pànic, l'ansietat generalitzada, les fòbies específiques, la fòbia social, l'agorafòbia i l'ansietat per separació, entre altres.

Comentaris (0)

Deixa un comentari

Gràcies! El seu comentari ha estat enviat correctament. Però no serà visible fins a ser revisat per un moderador.
Error! S'ha produït un error al enviar el teu comentari. Torneu a intentar-ho més tard.
He llegit i accepto el Avís Legal i Política de Privacitat del lloc web.
Desitjo subscriurem i rebre una notificació per correu electrònic quan algú escrigui un comentari en aquest post.
WhatasppWhatsapp Live Chat