Què és l'ansietat?

L'ansietat és una resposta natural i universal, comú a la majoria de persones, que s'activa automàticament davant d'estímuls interns (com pensaments, imatges, idees) o quan percebem estímuls externs (com determinades situacions, objectes, persones, animals...), que anticipem que poden suposar un perill. L'ansietat és adaptativa, perquè actua com un sistema d'alarma que ens ajuda a activar-nos per respondre de forma més eficaç a situacions considerades de risc. L'ansietat és funcional, ja que mitjançant l'activació de l'organisme ens prepara per a una resposta defensiva de fugida o d'atac. Entre els símptomes de l'ansietat destacar un increment de la vigilància, de la tensió muscular i la manifestació de símptomes autonòmics com sudoració, palpitacions, molèsties digestives, sensació de falta d'aire o pressió al pit.

Un exemple de la funció adaptativa de l'ansietat pot ser quan una persona en creuar un pas de vianants s'adona que un conductor distret s'aproxima ràpidament. En aquesta situació l'ansietat actuaria activant la respiració, incrementant la freqüència cardíaca per millorar l'afluència de sang als muscles, l'oxigenació i elevant la tensió muscular per millorar la resposta. Aquests canvis farien possible que la persona respongués més eficaçment i evités l'atropellament.

Malgrat que com hem vist l'ansietat pot ser positiva, si l'activació és massa elevada o freqüent, es cronifica, es produeix en funció d'estímuls que no constitueixen un perill real i genera a la persona un malestar important o interfereix en les activitats de la vida diària. En aquest cas ens referim a ansietat patològica, que és susceptible d'esdevenir un trastorn per ansietat. Els principals trastorns d'ansietat són el trastorn de pànic, l'agorafòbia, l'ansietat generalitzada, la fòbia social, les fòbies específiques i l'ansietat per separació entre altres.

Comentaris (0)

Deixa un comentari

Gràcies! El seu comentari ha estat enviat correctament. Però no serà visible fins a ser revisat per un moderador.
Error! S'ha produït un error al enviar el teu comentari. Torneu a intentar-ho més tard.
He llegit i accepto el Avís Legal i Política de Privacitat del lloc web.
Desitjo subscriurem i rebre una notificació per correu electrònic quan algú escrigui un comentari en aquest post.
WhatasppWhatsapp Live Chat